ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ


«Μπάχαλο» και στο Κτηματολόγιο: Ξεπέρασαν τις 200.000 οι ενστάσεις – Αξιώσεις του Δημοσίου για τίτλους του… προπερασμένου αιώνα!


Ένα μπάχαλο επικρατεί (και) στο Κτηματολόγιο με χιλιάδες ιδιοκτήτες να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για το τι μέλει γενέσθαι.
Έλλειψη δασικών χαρτών, αξιώσεις του Δημοσίου για τίτλους ιδιοκτησίας από τον… προπερασμένο αιώνα, διεκδίκηση εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα που ακόμα και 100 χρόνια πριν ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές, που εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλεως, που χτίστηκαν νόμιμα και που έχασαν μόνο το δασικό και δημόσιο χαρακτήρα τους, το κράτος τις δηλώνει χωρίς κανέναν τίτλο ως ιδιοκτησία του. Και αυτά, είναι μόνο λίγα από τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, υποστηρίζει πως έχουν μαζευτεί πάνω από 200.000 ενστάσεις κατά των κτηματολογικών αναρτήσεων και περίπου 100.000 εκκρεμείς δίκες στα πολιτικά δικαστήρια. Γι’ αυτό, ζητά άμεση νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων.
Μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι αυτή που περιγράφει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», με τους 165 κατοίκους του Λάγιου Λακωνίας, οι οποίοι θα πρέπει σε έξι μήνες να παραδώσουν τις περιουσίες τους στο Δημόσιο!
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Απόστολο Γεροντίδη, ο συνδυασμός της δημιουργίας Κτηματολογίου και τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του Δημοσίου, έχει ως συνέπεια τα κτήματα των κατοίκων να καταχωριστούν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου σε ποσοστό 52%.
Την ίδια στιγμή, το υπόλοιπο 48% καταχωρίστηκε σε 42 άλλους συνιδιοκτήτες «εντελώς άσχετους» με το χωριό, όπως υποστηρίζει ο κ.Γεροντίδης, οι οποίοι με τις μέχρι σήμερα κληρονομικές διαδοχές, έχουν φτάσει τους 55.
Ίδια κατάσταση και στα Βριλήσσια, όπου το 2018 κοινοποιήθηκαν σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αγωγές από το ΥΠΟΙΚ και σήμερα, δύο χρόνια μετά, όπως σχολιάζει ο δήμαρχος, Ξενοφώντας Μανιατογιάννης, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί και 1.000 κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ομηρεία.