ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καλοκαίρι ανεργίας στην Κρήτη - Υποφέρουν οι εργαζόμενοι


Μόλις το 25% των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ηρακλείου έχει επιστρέψει στα πόστα του



Δραματική είναι η κατάσταση για την πλειοψηφία του μισθωτού κόσμου. Ο COVID-19 διαμόρφωσε νέους εργασιακούς όρους και συνθήκες, με αποτέλεσμα παραγωγικοί τομείς της οικονομίας μας να “ναυαγήσουν”. Χιλιάδες μισθωτοί στον νομό Ηρακλείου μένουν εκτός εργασίας, ενώ οι προϋποθέσεις για τη λήψη του τρίμηνου επιδόματος ανεργίας διαμόρφωσαν ένα θολό τοπίο. Στο πλαίσιο αυτό η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι μίλησαν για μια κατάσταση άνευ προηγουμένου που διαμορφώνει προϋποθέσεις κοινωνικής κρίσης.

«Εργάζεται μόλις το 25%»
“Ομιχλώδες” είναι το “τοπίο” για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους σύμφωνα με τον Νίκο Κοκολάκη, πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου. Ένα πολύ μικρό μέρος του εργασιακού δυναμικού των ξενοδοχοϋπαλλήλων εργάζεται, ενώ μερικοί εξ αυτών έχουν μετατραπεί σε σύγχρονοι “δούλοι”. Και ο λόγος είναι η λήψη ενός πενιχρού μισθού.
«Υπάρχει εργασιακή ανασφάλεια και προβληματισμός. Έχουν ανοίξει ελάχιστα ξενοδοχεία. Ενδέχεται μέχρι τo τέλος του μήνα να ανοίξουν λίγα ακόμη. Οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές όσον αφορά τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Πρέπει να πούμε πως υπάρχει πληθώρα καταγγελιών από την πλευρά των εργαζομένων. Πολλά ξενοδοχεία βάζουν μισθούς στους εργαζομένους τους της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, πράγμα που σημαίνει πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι παίρνουν τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Εμείς, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, είμαστε εργαζόμενοι που καταρτιζόμαστε συνεχώς. Παρακολουθούμε σεμινάρια όσον αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και γι’ αυτό απαιτούμε αξιοπρέπεια και σεβασμό. Υπάρχουν εργοδότες που δε μας σέβονται. Γι’ αυτό σήμερα (σ.σ. χθες) κάναμε μια παράσταση διαμαρτυρίας σε ξενοδοχεία της Χερσονήσου, τονίζοντας πως οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δε θα γίνουν σύγχρονοι δούλοι», ανέφερε ο κ. Κοκολάκης.
Ένα ποσοστό 25-30% των ξενοδοχοϋπάλληλων σε σχέση με πέρυσι εργάζεται, σύμφωνα με τον κ. Κοκολάκη, ενώ, όπως υποστηρίζει, έχουν υπάρξει κατάφωρες αδικίες. Πάρα πολλοί εργαζόμενοι δε λαμβάνουν το ειδικό επίδομα σκοπού, ενώ τα κριτήρια είναι αρκετά αυστηρά για την είσπραξη επιδόματος των 400 ευρώ.


«Αυτή τη στιγμή εργάζεται το 25-30% των εργαζομένων σε σχέση με πέρυσι. Κάποιοι έχουν μπει ήδη σε αναστολή, αλλά δυστυχώς υπάρχουν αδικίες και πολλοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να ενταχθούν είτε στο ειδικό επίδομα σκοπού είτε να μπουν στο αντίστοιχο επίδομα ανεργίας, το οποίο βάζει όρους και προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, κάποιος που δεν έχει το δικαίωμα της επαναπρόσληψης και να τύχει εύνοιας του επιδόματος ειδικού σκοπού, έχει το δικαίωμα να μπει στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ και να πάρει το επίδομα των 400 ευρώ. Ωστόσο, δικαιούχοι είναι άνθρωποι που από τη χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου 2019-Φεβρουαρίου 2020 έπρεπε να έχουν επιδοτηθεί με 80 ημέρες ανεργίας. Εάν έχεις 79 ή 81 ένσημα, δεν το δικαιούσαι. Μιλάμε για κατάφωρη αδικία, και πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι θα μείνουν εκτός», είπε ο κ. Κοκολάκης, ενώ συνέχισε: «Η κρίση είναι εμφανής. Δεν υπάρχει πρόβλεψη για μετά τον Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε αναστολή θα πάρουν το επίδομα ανεργίας; Θα υπάρξει κλιμάκωση και επιδείνωση όσον αφορά το βιοπορισμό. Τίθεται θέμα επιβίωσης».

«Επιδόματα πείνας»
Για το ίδιο θέμα, ο Στέλιος Βοργιάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, μίλησε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, κάνοντας σαφές πως ο επικείμενος χειμώνας θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολος. Πολλοί εργαζόμενοι ζουν με επιδόματα ανεργίας, ενώ μέχρι στιγμής οι παραγωγικοί τομείς της ελληνικής - και κρητικής - οικονομίας βρίσκονται σε καθίζηση ελέω κορωνοϊού.
«Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή. Έχει πληγεί η “βαριά βιομηχανία” της Κρήτης και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην απασχόληση. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι επιβιώνουν με επιδόματα πείνας. Οι δουλειές δεν έχουν “ανοίξει”. Τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Φοβόμαστε πως από τον Οκτώβριο θα ξεσπάσει μια κοινωνική κρίση, η οποία θα έχει ανθρωπιστικό αντίκτυπο. Εάν συνδυαστεί και με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, τότε θα μιλήσουμε για μια εκρηκτική κατάσταση. Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων τόνισε πως «στον τουρισμό και τον επισιτισμό υπάρχει ένα ποσοστό 60-70% που είναι εκτός εργασίας. Τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητες της τάξης του 20-30%. Πολλά ξενοδοχεία έχουν μείνει κλειστά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα μαγαζιά του επισιτισμού. Και η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει την αυστηρότητά της. Είμαστε υπέρ της νομιμότητας, όχι όμως να εξαντλείται η αυστηρότητα και να μένουν οι εργαζόμενοι για 15 ημέρες χωρίς εργασία».


Τέλος, υπογράμμισε πως «η κατάσταση στον επισιτισμό είναι τραγική. Ακόμη και στο πρόγραμμα που πρόβαλε η κυβέρνηση, το 70% μένει εκτός. Βάζουν προϋποθέσεις με ένσημα. Και θέλουν 80. Εάν έχεις 79 ή 81, απορρίπτεσαι. Παίζουν με την υπομονή του κόσμου. Και το 70% του επισιτισμού δε θα λάβει την τρίμηνη παράταση του Ταμείου Ανεργίας».