ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα 13 διαμάντια του Μαλεβιζίου Βόλτα σε παραλίες ονείρου

Γνωστές παραλίες όπως η Αμμουδάρα, η Αγία Πελαγία και η Λυγαριά ή λιγότερο γνωστές όπως το Παρασφουγγαριό ή το Χελιδόνι, δροσερές και πεντακάθαρες μας περιμένουν κι αυτό το Καλοκαίρι.

Μαλεβίζι. Τόπος ευλογημένος που η φύση αγάπησε και άφησε το αποτύπωμα της. Με καταγάλανα νερά και το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας για τη χειμερινή βόλτα και για δροσιά το καλοκαίρι. Γνωρίστε τις 13 παραλίες του Δήμου Μαλεβιζίου και αφεθείτε στην απαράμιλλη ομορφιά τους.



Παραλία Λυγαριά

Η παραλία Λυγαριά βρίσκεται σε έναν φυσικό κόλπο 2 χιλιόμετρα ανατολικά της Αγίας Πελαγίας. Πρόκειται για μία πανέμορφη παραλία με χοντρή άμμο και πεντακάθαρα νερά η οποία είναι ιδανική για ξεκούραστες καλοκαιρινές στιγμές κάτω από τον ήλιο.
Ο κόλπος της Λυγαριάς είναι αρκετά κλειστός ώστε να προστατεύει την παραλία από τους καλοκαιρινούς βοριάδες, διατηρώντας ήρεμα νερά προστατευμένα από δυνατά κύματα. Τα βράχια με τους περίεργους σχηματισμούς, η ανοιχτόχρωμη άμμος και τα γαλαζοπράσινα νερά, σε συνδυασμό με τα μικρά καΐκια που δένουν στον κόλπο σχηματίζουν ένα γραφικό τοπίο το οποίο ικανοποιεί τις αισθήσεις του ματιού. Η παραλία είναι αρκετά οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και ντουζιέρες. Ακόμα θα βρείτε αρκετά καταστήματα, καφετέριες, ταβέρνες αλλά και μία σχολή κατάδυσης για τους λάτρεις της εξερεύνησης. Επίσης υπάρχουν αρκετά δωμάτια για την διαμονή σας.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δώσετε κατά την είσοδο σας στο νερό, καθώς κατά μήκος της ακτής υπάρχει πλάκα η οποία δυσκολεύει την πρόσβαση στην θάλασσα. Ψάξτε για τους μικρούς αμμώδης διαδρόμους όπου η πλάκα έχει αφαιρεθεί από τους ντόπιους και απολαύστε το μπάνιο σας.
Στα νοτιοανατολικά του οικισμού βρίσκεται και ο ναός της Παναγίας που αποτελούσε καθολικό της μονής της Παναγίας της Λυγαριανής ή Ντελιγαρά από όπου και πήρε το όνομα του το μέρος. Εσφαλμένα σήμερα το όνομα της περιοχής συνδέεται με το φυτό λυγαριά αφού όπως προκύπτει από ιστορικά αρχεία, απέκτησε το όνομα του από τον ενετό φεουδάρχη της περιοχής, Λιγαρά.

Παραλία Αγία Πελαγία

Η παραλία της Αγίας Πελαγίας βρίσκεται 14 χιλιόμετρα από το Γάζι μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό. Η Αγία Πελαγία αποτελεί δημοφιλές τουριστικό θέρετρο του νησιού, με την παραλία να αποτελεί μία από τις πιο πολυσύχναστες του νομού Ηρακλείου.
Πρόκειται για μία πανέμορφη παραλία καλυμμένη με παχιά άμμο, με κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, τα οποία βαθαίνουν σταδιακά, αποτελώντας ιδανική επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά. Βρίσκεται μέσα σε έναν κόλπο με ανατολικό προσανατολισμό, προστατευμένη από την κακοκαιρία και τα κύματα. Είναι αρκετά οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντουζιέρες και αρκετές επιλογές σε θαλάσσια σπορ.
Η παραλία είναι πάρα πολύ στενή, πρόκειται στην ουσία για μία πάρα πολύ στενή λωρίδα άμμου, γεγονός το οποίο οφείλεται στο ότι η ταβέρνες και οι καφετέριες είναι χτισμένες κυριολεκτικά πάνω στο κύμα. Για τον λόγο αυτό υπάρχει ελάχιστος χώρος δυστυχώς, στο κέντρο περίπου της παραλίας, για όσους θέλουν να απλώσουν την πετσέτα τους στην άμμο.
Η Αγία Πελαγία αποτελεί μία ολοκληρωμένη επιλογή για τον επισκέπτη, αφού εδώ υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και εστιατόρια για όλες τις προτιμήσεις, σούπερ μάρκετ και πολλά άλλα καταστήματα. Για τους πιο δραστήριους, εδώ θα βρείτε και μία σχολή κατάδυσης. Επιπλέον, η πρόσβασή σε αυτήν είναι αρκετά εύκολη μέσω του βόρειου οδικού άξονα, καθώς υπάρχει και αρκέτος χώρος για πάρκινγκ.

  

Παραλία Ψαρομούρα

Η παραλία Ψαρομούρα βρίσκεται σχεδόν 500 μετρα βορειότερα της Αγιάς πελαγίας σε έναν μικρό κόλπο ο οποίος σχηματίζεται ανάμεσα σε ψηλά βράχια. Είναι μία από τις πολυσύχναστες παραλίες της περιοχής την οποία προτιμούν ιδιαίτερα οι ντόπιοι.
Η παραλία είναι καλυμμένη με βότσαλο και έχει υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά, ενώ εντύπωση προκαλούν οι διάσπαρτοι σχηματισμοί φυκιών που φαίνονται από την παραλία και κάνουν το νερό να φαίνεται μαύρο ανά σημεία. Στην παραλία θα βρείτε ομπρέλες και ξαπλώστρες για την άνεση σας, υπάρχουν όμως και σημεία για να απλώσετε την πετσέτα σας. Επίσης θα βρείτε ντουζιέρα για να ξεπλυθείτε από το θαλασσινό νερό αλλά και ένα μικρό μπαρ.
Η παραλία λόγο του προσανατολισμού αλλά και της μορφολογίας του γύρω εδάφους προστατεύεται από τους ανέμους που συνήθως φυσούν στην περιοχή. Πάνω πό την παραλία θα βρείτε έναν διαμορφωμένο χώρο πάρκινγκ για την ευκολότερη πρόσβαση σας.

  

Παραλία Μονοναύτης

Η παραλία Μονοναύτης βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο βόρεια από την Αγία Πελαγία και σχηματίζεται μέσα σε ένα μικρό κόλπο. Πρόκειται για μία μικρή γραφική παραλία με καθαρά νερά και αρκετά γνωστή στους ντόπιους.
Το μήκος της παραλίας είναι μόλις 80 μέτρα. Παρόλο το μικρό της μέγεθος είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και ντουζιέρες, ενώ εδώ λειτουργούν και ταβέρνες και καφετέριες. Ακόμα πάνω από την παραλία υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η παραλία καλύπτεται από άμμο και βότσαλο, θα χρειαστεί όμως λίγη προσοχή κατά την είσοδο σας στο νερό, καθώς υπάρχουν μεγάλες πλακούρες ανά σημεία.
Τέλος, μπορεί να αποτελέσει ιδανικό προορισμό σε όσους αγαπάνε το υποβρύχιο ψάρεμα και τις καταδύσεις αφού ο βυθός της είναι βραχώδης και πλούσιος. Ακόμα για όσους θα ήθελαν να ανακαλύψουν τον βυθό της αλλά δεν έχουν την γνώση και τα μέσα, στην παραλία του Μονοναύτη λειτουργεί μία σχολή καταδύσεων.

Παραλία Μαδέ
Η παραλία Μαδές βρίσκεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό, πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της Αγίας Πελαγίας, μέσα σε έναν μικρό κόλπο όπως οι περισσότερες παραλίες της περιοχής.
Η παραλία καλύπτεται από παχιά άμμο και ψιλό βότσαλο, ενώ είναι αρκετά οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και ντουζιέρες, γεγονός που οφείλεται στην ύπαρξη του ξενοδοχείου στα ανατολικά της παραλίας. Λόγο του ότι η παραλία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, είναι αρκετά ήσυχη πράγμα που την κάνει ιδανική για όποιον θέλει να απολαύσει καλοκαιρινές στιγμές μακριά από την πολυκοσμία των μεγαλύτερων παραλιών.
Το χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης παραλίας είναι οι δύο μικροί βράχοι στο βόρειοδυτικό σημείο του κόλπου.

Παραλία Αμμουδάρα

Η Παραλία της Αμμουδάρας βρίσκεται στα δυτικά της πόλης του Ηρακλείου. Ξεκινάει από την εκβολή του ποταμού Γιόφυρου, πίσω από το Παγκρήτιο στάδιο και εκτείνεται σχεδόν 7 χιλιόμετρα κατα μήκος του ομώνυμου οικισμού μέχρι την εκβολή του Αλμυρού ποταμού.
Η παραλία είναι καλυμμένη με άμμο, από όπου και έχει πάρει το όνομα της. Λόγο του μεγέθους της προσφέρει πάρα πολλές επιλογές για κάθε επισκέπτη. Υπάρχουν τμήματα της παραλίας με αρκετή οργάνωση και τμήματα ανέγγιχτα τα οποία προσφέρουν απομόνωση. Στα ανατολικά της παραλίας η οργάνωση είναι ανύπαρκτη, προσφέροντας ησυχία σε όσους προτιμούν να απολαύσουν το μπάνιο τους μακριά από την πολυκοσμία. Στο κεντρικό τμήμα της παραλίας υπάρχουν αρκετά beach bar και αρκετή οργάνωση όπου συχνάζουν κυρίως νέοι και το βράδυ σφύζουν από ζωή. Στα δυτικά της παραλίας όπου βρίσκονται αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, υπάρχουν εξαιρετικά οργανωμένες πλαζ.
Η Αμμουδάρα είναι ιδανικός και δημοφιλής προορισμός για παραθεριστές, αφού έχει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και προσφέρει αρκετές επιλογές και ανέσεις. Εδώ λειτουργούν πάρα πολλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, τράπεζες ακόμα και κινηματογράφος.

Παραλία Παλαιόκαστρο

Η παραλία του Παλαιοκάστρου βρίσκεται περίπου 7 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Γάζι, κάτω ακριβώς από την γέφυρα του βόρειου οδικού άξονα που περνάει μπροστά από τον οικισμό του Παλαιοκάστρου.
Η παραλία είναι καλυμμένη με λευκό βότσαλο και έχει καθαρά νερά τα οποία βαθαίνουν απότομα. Είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες και ντουζιέρες. Μπροστά στην παραλία λειτουργεί ένα μίνι μάρκετ όπου μπορείτε να εφοδιαστείτε τα απαραίτητα αλλά και ταβέρνες όπου θα βρείτε φρέσκο ψάρι.
Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ντόπιους, περισσότερο σε οικογένειες και μεγαλύτερες ηλικίες. Σε αυτό βοηθάει η εύκολη πρόσβαση σε αυτή, κυρίως λόγο του ότι βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την εθνική οδό αλλά και ότι υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης πάνω από την παραλία.
Ιδιαίτερο δέος προκαλεί ο πανύψηλος βράχος ο οποίος ορθόνεται στα δεξιά της παραλίας όπου πάνω του βρίσκεται χτισμένο το ενετικό κάστρο το οποίο μαζί με τον κούλε προστάτευε κάποτε τον κόλπο του Ηρακλείου από τα εχθρικά πλοία. Από τον βράχο αυτό θα δείτε νέους να κάνουν βουτιές στην θάλασσα. Επίσης θα δείτε και μία στενή σπηλιά η οποία σύμφωνα με αναφορές πιστεύεται ότι αποτελούσαι έξοδο διαφυγής από το κάστρο.

Παραλία Παρασφουγγαριό

Η παραλία Παρασφουγγαριό βρίσκεται πίσω από το δυτικό ακρωτήρι που σχηματίζει τον κόλπο της Λυγαριάς.
Πρόκειται για μία πάρα πολύ μικρή παραλία μερικών μόλις μέτρων, η οποία καλύπτεται από άμμο και ψιλό βότσαλο και βρέχεται από γαλαζοπράσινα νερά. Είναι προσβάσιμη μέσω θαλάσσης, κολυμπώντας από την παραλία της Λυγαριάς.
Η παραλία επίσης είναι εκτεθιμένη στους βοριάδες.

Παραλία Φόδελε

Η παραλία Φόδελε βρίσκεται 3 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Φόδελε, γνωστό και ως γενέτειρα του μεγάλου ζωγράφου της αναγέννησης Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, στην εκβολή του Παντομάντρη ποταμού ο οποίος διασχίζει το χωριό.
Πρόκειται για μία μεγάλη παραλία η οποία σχηματίζεται στο εσωτερικό του κόλπου που δημιουργούν το ακρωτήριο του Σταυρού στα ανατολικά και ο λόφος του Κάστελου στα δυτικά. Η παραλία διακόπτεται από έναν μικρό βραχώδες λόφο ο οποίος χωρίζει την παραλία σε δύο μέρη, την ανατολική και την δυτική παραλία. Λόγο του βόρειου προσανατολισμού της παραλίας και της μορφολογίας του κόλπου, το δυτικό τμήμα της παραλίας είναι προστατευμένο από ανέμους και κύματα ενώ το ανατολικό είναι πολύ πιο ευάλωτο.
Η παραλία σε όλη την έκταση της καλύπτεται από άμμο και χοντρό βότσαλο ανά σημεία. Η δυτική παραλία, η οποία είναι και πιο πολυσύχναστη, είναι αρκετά οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντουζιέρες, ακόμα και θαλάσσια αθλήματα. Επίσης εδώ θα βρείτε καφετέριες και ταβέρνες όπου μπορείτε να δροσιστείτε μετά από αρκετές ώρες στον ήλιο. Σε αυτό το μέρος της παραλίας λειτουργεί και ένα ξενοδοχείο. Η ανατολική παραλία προσφέρεται περισσότερο για απομονωση αφού δεν διαθέτει κάποια οργάνωση.

Παραλία Χελιδόνι
Η παραλία Χελιδόνι, γνωστή και με το όνομα Πόρτο Χελιδόνι, είναι μία μικρή, κρυμμένη παραλία στα νότια του Παλαιοκάστρου. Πρόκειται για μία μικρή όμορφη παραλία, με κρυστάλλινα και καταγάλανα νερά.
Λόγο του μεγέθους της, η οργάνωση που θα βρείτε στην παραλία περιορίζεται σε πολύ λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Υπάρχει όμως ένα μικρό κατάστημα απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε κάτι δροσιστικό και ενυδατικό.
Η παραλία βρίσκεται στην βάση της κάθετης ακτογραμμής στον εθνικό δρόμο Ηρακλείου-Ρεθύμνου γι αυτό και δεν είναι ορατή από τα διερχόμενα οχήματα, ένας λόγος που λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη της. Νότια του βράχου όπου είναι χτισμένο το Παλαιόκαστρο, θα βρείτε επάνω στο δρόμο μία σκάλα η οποία οδηγεί στην παραλία.

Παραλία Κλαδισός

Η παραλία Κλαδισός βρίσκεται στον κόλπο που σχηματίζεται βόρεια, πίσω από τον κόλπο της Αγίας Πελαγίας. Η παραλία θυμίζει ιδιωτική αφού βρίσκεται μέσα στην έκταση ξενοδοχείου, όμως ο καθένας μπορεί να την επισκεφτεί.
Η παραλία παίρνει το όνομα της από τον Κλαδισό ποταμό, ένα μικρό ποταμό που εκβάλλει εδώ. Η παραλία είναι αρκετά οργανωμένη αφού έχει φροντίσει γι αυτό το ξενοδοχείο, για την εξυπηρέτηση των πελατών. Η παραλία καλύπτεται από ψιλό βότσαλο και λόγο του προσανατολισμού της, όπως και η παραλία της Αγίας Πελαγίας, είναι προστατευμένη από κύματα.
Μπορείτε να επισκεφθείτε την παραλία είτε μέσω του ξενοδοχείου, είτε μέσω του χωμάτινου μονοπατιού το οποίο ξεκινάει από το παρκινγκ που βρίσκεται βόρεια του ξενοδοχείου και καταλήγει στην βόρεια άκρη της παραλίας.

Λιμανάκια Παντάνασσας

Η παραλία Παντάνασσα βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Γαζί, κάτω από την φημισμένη Ιερά Μονή της Παναγίας της Παντάνασσας, κρυμμένη πίσω από ένα μικρό λιμανάκι.
Πρόκειται για μία ήσυχη παραλία, με καθαρά νερά, η οποία καλύπτεται από άμμο και βότσαλο. Η οργάνωση της παραλίας είναι ελάχιστη, αφού περιορίζεται σε ελάχιστες ομπρέλες και ξαπλώστρες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρόλη την έλλειψη οργάνωσης όμως στο πίσω μέρος της παραλίας υπάρχουν μερικά δέντρα τα οποία προσφέρουν σκιά στους λουόμενους.
Η παραλία παίρνει το όνομα της από το ομώνυμο μοναστήρι το οποίο είναι αφιερωμένο στο Γενέσιον της Θεοτόκου και εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Η πρόσβαση στην παραλία είναι αρκετά εύκολη αφού βρίσκεται πολύ κοντά στον βόρειο οδικό άξονα. Το λιμανάκι το οποίο κατασκευάστηκε πριν μερικά χρόνια προσφέρει αρκετό χώρο για στάθμευση δίπλα ακριβώς στην παραλία. Και μπορεί με την κατασκευή του λιμανιού να μειώθηκε το μήκος της αρχικής παραλίας σχεδόν στο μισό όμως προσφέρει ανέσεις στην παραλία που εκτιμούν αρκετοί λουόμενοι όπως η ψαροταβέρνα και η καφετέρια που βρίσκονται στην είσοδο του λιμανιού.