ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μ. Μποκέας: «Αδύνατη φέτος η κάλυψη του ναυαγοσωστικού κόστους»





Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο μπορούν οι Δήμοι φέτος να διαχειριστούν το παραλιακό τους μέτωπο, εστάλη στους Δημάρχους λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να λειτουργήσουν όλες το περασμένο σαββατοκύριακο.
Βάσει της ΚΥΑ, προβλέπεται η μείωση κατά 60% στο μίσθωμα που καταβάλλει ο ιδιώτης, δεδομένου ότι φέτος θα μπορεί να εγκαταστήσει λιγότερες ξαπλώστρες, προκειμένου να είναι μεγαλύτερες οι αποστάσεις μεταξύ τους.
Το μέτρο ανακουφίζει τους ιδιώτες, καθιστά όμως ανέφικτη την κάλυψη του ναυαγοσωστικού κόστους, από πλευράς Δήμων, όπως σημείωσε στον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό CRETA, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας. «Πέρυσι το κόστος από τον Ιούνιο έως το Σεπτέμβριο ανήλθε σε 147.000 ευρώ και τα έσοδα από την εκμετάλλευση των παραλιών ανήλθε σε 151.000 ευρώ. Φέτος τα έσοδα δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 50.000 ευρώ, εφόσον μάλιστα λειτουργήσει ο ίδιος αριθμός επιχειρήσεων με πέρυσι».
Ως αποτέλεσμα, το ναυαγοσωστικό κόστος αυτό θα πρέπει να καλυφθεί και από άλλους πόρους του Δήμου, οι οποίοι όμως είναι επίσης μειωμένοι. «Μόνο από τα τέλη παρεπιδημούντων υπολογίζεται ότι χάνουμε 400.000 ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μποκέας και ξεκαθάρισε: «Στηρίζουμε τα μέτρα ελάφρυνσης των ιδιωτών, ωστόσο παράλληλα είναι το ίδιο αναγκαία η οικονομική στήριξη των Δήμων από την πολιτεία, διότι διαφορετικά, δε θα μπορέσουμε ν’ ανταποκριθούμε σε πολύ βασικές υποχρεώσεις».
Παρ’όλα αυτά ο κ. Μποκέας υπογράμμισε πως έχει ξεκινήσει ως κατ’επείγουσα η διαδικασία πρόσληψης ναυαγοσωστών, ώστε τον Ιούνιο να είναι στις θέσεις τους. Εντούτοις, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί από την κυβέρνηση το ωράριο των ναυαγοσωστών, καθώς και ποιες παραλίες θα πρέπει να έχουν κάλυψη.
«Υπάρχει η επιλογή να μη μισθώσουμε ως Δήμος τις παραλίες από την Κτηματική και να τις μισθώσει απ’ευθείας ο ιδιώτης από την υπηρεσία. Σε αυτήν την περίπτωση απαλλασσόμαστε από την υποχρέωση να αναλάβουμε τη ναυαγοσωστική κάλυψη. Ωστόσο εμείς δε θέλουμε να μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι λουόμενοι θα είναι προστατευμένοι και δε θα αφεθεί η ναυαγοσωστική κάλυψη σε μια πολυδαίδαλη διαδικασία», κατέληξε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου.
πηγη : creta24.gr